A podcast beállításáról

A podcast beállítása - magunkkal vihetjük a riportokat, hogy azután ott és akkor hallgassuk meg, amikor szeretnénk
Magunkkal vihetjük az interjúkat, hogy azután ott és akkor hallgassuk meg, ahol és amikor szeretnénk

Mi az a podcast?

A podcast az RSS-hez hasonló szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a hanganyagokat akár internetkapcsolat nélkül is meghallgasd, például a metrón vagy egy repülőúton az iPhone-odon, illetve bármilyen magunkkal vihető mp3-lejátszón, vagy akár a podcast technológiáját támogató korszerűbb mobiltelefonokon, vagy például autózásban közben. Vagyis a hagyományos rádiókkal ellentétben a Te döntésed, hogy az adott hanganyagokat hol és mikor hallgatod meg. Ezenkívül előre-hátra tekerheted az mp3-akat, tehát egy-egy részre akár vissza is lehet ugrani. A hagyományos rádióadásokkal szemben nagy előny az is, hogy akkor sem maradsz le egy-egy érdekes beszélgetésről, ha épp nem érsz rá, hiszen a felvételeket később is (bármikor) le lehet tölteni.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a felvételeket a böngészőben vagy egy sima médialejátszó programmal hallgasd meg. Óriási előny, hogy ha a podcastra „feliratkozunk”, akkor a friss hanganyagok akár automatikusan is áttöltődhetnek az mp3-lejátszókba vagy telefonba, így tehát úgy juthatsz hozzá a friss tartalmakhoz, hogy ehhez az egyszeri beállítást követően nem kell tenned semmit. (Akit az automatizmus zavar, természetesen a manuális módot is választhatja, amikor is kézzel tölthetők le a fájlok.)

A podcast technológia előnyeiről szól ez a videó is:

És a videó eredetije, angolul:

Podcasting in Plain English from leelefever on Vimeo.

Mit kell tenned?

Hogy kihasználhasd az említett előnyöket és feliratkozhass a vipcast podcastra, mindössze annyi a teendő, hogy legyen a számítógépeden egy podcastok kezelésére alkalmas szoftver, amely időnként ellenőrzi a vipcast podcastját, hogy van-e új tartalom. Ha talál ilyet, akkor ezt rátölti a készülékedre. Ilyen remek, és egyszerűen kezelhető a Juice nevű szoftver, ami Windows, Mac OS X és Linux alatt is működik, de még számtalan más lehetőség közül is választhatsz, érdemes szétnézni az interneten, például a podcasting.lap.hu linkgyűjtemény segítségével. Ha a gépeden már megtalálható a podcast szoftver, akkor csak add meg neki a http://feeds.feedburner.com/vipcast_podcast címet. Ennél is egyszerűbb a dolgod, ha az Apple féle iTunes-t használod, ez esetben csak kattints erre a címre a podcastra történő „feliratkozáshoz”: http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=327730475

Ha Androidos készüléked van, figyelemdbe ajánlom a Podcast Republic nevű alkalmazást.

Használhatod a Spotify-t is, a Vipcast tartalmai ugyanis a Spotify podcastjai között is elérhetők.

RSS/podcast
RSS/podcast
Feliratkozás az Apple iTunesban a podcastra
Feliratkozás az Apple iTunesban a podcastra
Feliratkozás a Spotify-on a vipcastre
Feliratkozás a Spotify-on a vipcastre

 

 

Elakadtál a podcast beállításával?

Írd meg, hogy mi a gond, és mi megpróbálunk segíteni a probléma megoldásával kapcsolatban!

5 thoughts on “A podcast beállításáról”

  1. Nem találtam az interneten semmi egyetemes, szabványhoz kötődő vagy legalább gyártói (ketyere és mobilgyártók) körökben egységesített műszaki paramétereket a podcast megosztással kapcsolatban. Milyen kritériumai vannak a megosztott média anyagnak, mi kell ahhoz, hogy mások kellő képpen a lehető legtöbb eszközzel nézhessék/hallhassák. Méretarány, felbontás, tömörítettség, formátum, kódolás, mintavételezés. Milyen portokon, protokollokon közlekedhet. Egyszóval mi a formálya a podcast “csatornának”, ha sajátot szeretnék indítani. Bár a podcastokról még egyenlőre erről az oldalról tudtam meg a legtöbbet. Wikipedia leírása alapján egy 2004-óta létező “valami”, ami szép történemi sztorival rendelkezik, de technikai oldal nem igazán van. A leírásból az derül ki, hogy egy egyszerű ‘Feed’, mely a képelt “hír” és egyéb tartalom mellett MP3/AAC hanganyagot vagy médiát (is) tartalmaz. Vajon tényleg ennyi az egész? Dehát bénább médialejátszó ketyeréknél vagy alacsony kategóriába tartozó mobiloknál (amik persze elvileg podcast fegyelővel, lejátszóval el vannak látva) elég szigorúan meg van határozva, hogy mi az ami lejátszható. Általában nem a hangnál van a próbléma, mert az MP3-ak és AAC generációk és mintavételezési, tömörítési tartományokat szinte minden visz, de a videó már más dolog. Egy gyenge, natív oprendszeres (feature), de nem régi (példának felhozott) Alcatel OT-799 mobilkészülék videók lejátszása terén “csak” .3gp (3GPP H.263 176×144 4:3 AAC mono) és .mp4 (MPEG-4 H.264 320×240, 640×480 4:3 MP3 stereo) kiterjesztésű videókat visz. A nagy kérdés, hogy az elméletben videós podcast figyelésre alkalmas gyári/beépített/alap alkalmazása vajon egy podcast hírcsatornáról mit képes megjeleníteni és mit nem?

  2. Kedves Toshi,

    videós podcast indításával kapcsolatban nincs személyes tapasztalatom, de annyira azért beleláttam, hogy nagyon hasonló, mint az audio podcast indítása. Annyi a különbség, hogy csatolva nem egy hangfájl van az RSS-ben az adott bejegyzéshez, hanem videofájl.

    A videofájl formátumát és technikai paramétereit célszerű úgy megválasztani, hogy azt minél több készülék kezelje, de túlságosan nagy minőségi kompromisszummal se járjon, magyarán én a sok évvel ezelőtti telefonformátumokkal kevésbé foglalkoznék, már csak azért is, mert azok olyan kis kijelzővel rendelkeztek, hogy azon kevesen fognak videós tartalmat nézni. Ezenkívül akár azzal is meg lehet próbálkozni, hogy akár több formátumban is elérhetővé tenni ugyanazt a tartalmat. Mérlegelni kell az ezzel járó plusz igényeket, költség-haszon elemzéssel. Az MP4 vagy a MOV valószínűleg jó irány lehet, ezeket szerintem szinte mindegyik mai készülék kezeli, és természetesen a PC-ken, táblagépeken sincs vele gond. Bízom benne, hogy tudtam valamennyit segíteni.
    Sok sikert! 🙂

  3. Admiring the hard work you put into your site and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account. egbgdbadkgkgkkdb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Magyar nyelvű beszélő podcast